Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Οκτώ υγιεινοί λόγοι για να πίνετε μπύρα



Ψάχνετε μια καλή δικαιολογία για να κατεβάσετε μονορούφι την μπύρα σας; Δεν χρειάζεται να περιμένετε την ημέρα του Αγίου Πατρικίου

Οι έρευνες της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με την υγεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μπύρας με μέτρο –ένα έως δύο ποτήρια των 350 ml την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες– μπορεί να αποβεί ωφέλιμη, ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζετε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.


Οι ειδικοί λένε ότι, όσον αφορά τα οφέλη του αλκοόλ για την υγεία, τα φώτα των προβολέων πέφτουν στο κρασί κυρίως λόγω του Γαλλικού παράδοξου, παραπέμποντας στο σχετικά πολύ χαμηλό ποσοστό καρδιοπαθειών στη Γαλλία παρά το ότι η γαλλική διατροφή περιλαμβάνει κορεσμένα λιπαρά σε υψηλά ποσοστά. Η ιδέα είναι ότι οι καθημερινές γουλιές από Merlot κάνουν τη διαφορά.
Όμως, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης και της μπύρας, μπορεί να έχει παρόμοιες ωφέλιμες για την καρδιά επιδράσεις, π.χ. κάνοντας τους άνδρες να έχουν 30-35% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με αυτούς που απέχουν τελείως από την κατανάλωση αλκοόλ.

«Το κρασί βρίσκεται ακόμη σε πλεονεκτική θέση από ηθική άποψη», αναφέρει ο Charlie Bamforth, προεδρεύων και καθηγητής του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Davis, «αλλά η μπύρα αξίζει ακριβώς την ίδια αναγνώριση».
Το ενδιαφέρον σχετικά με την επίδραση της μπύρας στην υγεία αυξάνει σταθερά τα τελευταία 8-10 χρόνια, παράλληλα με την αύξηση της απήχησης της χειροποίητης μπύρας –δηλαδή της μπύρας που παράγεται συνήθως από ζυθοποιούς με ετήσια παραγωγή μικρότερη από 2 εκατομμύρια βαρέλια, αναφέρει η Nancy Tringali Piho, εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Χονδρεμπόρων Μπύρας (National Beer Wholesalers Association).

Σε αντίθεση με πολλές μπύρες που παράγονται σε μαζική κλίμακα, οι χειροποίητες μπύρες τείνουν να παρασκευάζονται με ιδιαίτερο επίκεντρο τη γεύση, την εμφάνιση και το άρωμα. Η γοητεία τους έχει ελκύσει άτομα με υψηλά εισοδήματα που ενδιαφέρονται να μάθουν σχετικά με το ποτό αυτό και τον τρόπο που συγκρίνεται με το κρασί, το οποίο θεωρείται ότι προσφέρει οφέλη για την υγεία.


Τα νέα είναι καλά, ιδιαίτερα για τη μεταπολεμική γενιά, που φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα παχυσαρκίας και υψηλής πίεσης, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιοπάθειες και την καρδιακή προσβολή.

Το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, όταν καταναλώνεται με μέτρο, αυξάνει τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή και ως καλή χοληστερόλη, αναφέρει ο Δρ. R. Curtis Ellison, επικεφαλής του τομέα προληπτικής ιατρικής και επιδημιολογίας και καθηγητής ιατρικής και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.
Επίσης, φαίνεται να έχει ευνοϊκή επίδραση στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, ελαττώνοντας την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων ή την πιθανότητα ρήξης ενός θρόμβου και έμφραξης μιας αρτηρίας. Ακόμη, μπορεί να συμβάλει στην προστασία από το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μικρή ποσότητα αλκοόλ σε τακτική βάση ελαττώνει τους κινδύνους που προκύπτουν λόγω της γήρανσης», αναφέρει ο Ellison, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ειδικεύεται στην έρευνα της σχέσης που υφίσταται ανάμεσα στις τις χρόνιες ασθένειες και στην κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο.

Στις αρχές αυτού του μήνα ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας κυκλοφόρησαν μια μελέτη που δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με μέτρο μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες από το θάνατο εξαιτίας καρδιαγγειακών ασθενειών.

Οι άνδρες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν κάποιο ποτό κατά τις 120 από τις 365 ημέρες του έτους είχαν χαμηλότερο κατά 20% ποσοστό θανάτων λόγω καρδιαγγειακών ασθενειών, σε σχέση με αυτούς που ανέφεραν κατανάλωση ποτού τη μία στις 36 ημέρες του έτους.
Ωστόσο, εάν κάποιος το παρακάνει, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι άνδρες που ξεπέρασαν τα 5 ή περισσότερα ποτά, υποκύπτοντας στην επιθυμία, παρουσίασαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιοπάθειας.

Επίσης, η μπύρα μπορεί να κινητοποιήσει τον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 20003 που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Journal of the American Medical Association, ενήλικες άνω των 65 ετών που έπιναν έως 6 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα αποδείχτηκε ότι παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου ή αυτούς που έπιναν πολύ περισσότερο.

Ομοίως, μια έκθεση του 2006 που παρουσιάστηκε στην περιοδική έκδοση της Ένωσης American Heart Association, έδειξε ότι 1 ή 2 ποτά την ημέρα ενδέχεται να συνδέονται με καλύτερη γνωστική λειτουργία στις γυναίκες.

Καταναλώστε με προσοχή

Φυσικά, η μπύρα δεν είναι καλή για όλους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 2 ή περισσότερων ποτηριών αλκοόλ την ημέρα ενδέχεται να αυξήσει στις γυναίκες τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ ορισμένοι ειδικοί σε ιατρικά θέματα αναρωτιούνται γιατί κάποιος που δεν πίνει συστηματικά να αποκτήσει τη συνήθεια αυτή αποκλειστικά και μόνο για τα οφέλη της υγείας, όταν η άσκηση και μια καλή διατροφή μπορούν να προσφέρουν παρόμοια οφέλη.
Τέλος, ο Bamforth αναφέρει ότι δεν είναι και τόσο βέβαιος ότι οι βιολογικές μπύρες, των οποίων η απήχηση αυξάνει σταθερά και οι οποίες δεν περιέχουν θειώδη άλατα και χημικά συντηρητικά ενώ παρασκευάζονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από βιολογικά συστατικά, καθώς και οι μπύρες που αρωματίζονται με σούπερ φρούτα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, θα έχουν την ίδια θετική επίδραση στην υγεία.

Αυτά που μέχρι τώρα αποδεικνύεται ότι κάνουν τη διαφορά είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία.

Επιπλέον και πιο σημαντικό, ο Δρ. Bamforth δεν συνιστά την κατανάλωση μπύρας ως φάρμακο. Όπως λέει, η μπύρα είναι κάτι που πρέπει να το απολαμβάνετε. Μην αισθάνεστε ενοχές που υποκύπτετε στη γοητεία της.

«Όταν καταναλώνεται με μέτρο», λέει ο Bamforth, «αποτελεί μέρος μιας ευεργετικής για την υγεία διατροφής».

Slideshow: Οκτώ υγιεινοί λόγοι για να πίνετε μπύρα

http://news.pathfinder.gr/health/465923.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου